Позадина

 

        Крајем друге деценије, 21. века долази до великих промена на геополитичкој сцени после слома америчке хегемоније завршно са тријумфом Русије у сукобима на територији Сирије и Ирака. Америчка неман се повлачи назад у своју јазбину и окреће се ка решавању својих унутрашњих проблема, док Европска Унија доживљава колапс и излазак Британије прате Француска, Италија и затим остале чланице док НАТО пакт постаје мртво слово на папиру. Истовремено, западне силе напуштају и Балкан као своју интересну сферу, али остављају недовршен посао у нашој јужној покрајини. Све до 2019. године, Србија је изложена константном притиску током Бриселских дијалога са шиптарским политичарима у којима српска марионетска влада попушта и прихвата чак и крајње погубне споразуме. Један од тих је и споразум о формирању Безбедносних Снага Косова и тако свесно нарушава безбедност српске популације у јужној покрајини.

 

      У току 2019-2020. године долази до горе наведених турбулентних промена на глобалној политичкој сцени, које узимају маха и у Србији, где се врши смена квази-демократског режима и на власт долази патриотски настројена влада са великом подршком РФ. У Србији се дешавају радикалне промене на плану економске и социјалне политике, а тако и у сфери одбрамбених структура, па у кратком року долази до наглог јачања Војске Србије. Повећан је број активних припадника професионалног војног састава и проширени су капацитети за пријем регрута на добровољно одслужење војног рока и обуку резервног састава. Активно се врши јачање домаће наменске индустрије, увозе се и велике количине стране технике, а све то прати успостављање сталне војне базе војске РФ у Нишу, као гарант безбедности Србије. У исто време на територији КиМ расте етничка нетрпељивост шиптара према србима коју на терену поткрепљују ново формиране Косовске Безбедносне Снаге. Њихова ароганција достиже зенит када су у току 2021. године у неколико наврата вршени упади шиптарских банди на простор Јужне Србије, а све уз логистику и инструкције КБС и шиптарских СБ.

 

    Целокупна ситуација, повлачење САД-а са Балкана, накарадна шиптарска држава на територији Србије, која има војску и врши дословце терористичке нападе на нашој територији не плашећи се одмазде, наводи власт у Србији на хитно реаговање. Пред ГШ се ставља задатак да се припреми план за садејство свих снага са циљем враћања окупираних територија под окриље матице. Израђују се планови за напредовање копнених бригада, а као главни правац бира се удар из правца Бујановца ка Косовском Поморављу, у садејству са оклопним бригадама и ваздушним елементима. Операцији се додељује кодни назив “Косовска Зора” са асоцијацијом на поновно јачање српске државе и успостављање контроле над историјски најважнијом покрајином. Отпочињање операције заказано је за 30.11.2021. године.

 

Живи Језици

 

Примарни задатак, ухватити најмање 2 официра КБС-а и спровести их назад на нашу територију

Секундарни задатак, извући се са заробљеницима пре 21:00.

Ситуација

-У циљу планирања копнене инвазије на јужну покрајину, ВБА и ГШ су од команде Спец. Бригаде затражили неколико “живих језика”  за потребе испитивања како би утврдили тачан распоред снага КБС-а. На карти су уцртане 3 локације, камп за обуку на тврђави,  ремонтни центар са магацином и хелиодром, а на свим локацијама се у сваком тренутку налази офирицир са чином мајора или вишим, који су познају ситуацију на терену и поседују потребне информације. Операција мора бити извршена бешумно, а крајњи циљ треба бити да се непријатељска територија напусти пре 21ч. КБС сваке вечери шаље контролну јединицу из регионалне команде која обилази локације на којима су наше мете,  а самим тим у колико нас затекну на поменутим локацијама или на окупираној територији, имаћемо потеру за петама.

 

За потребе индетификовања официра, ВБА нам је доставила слику официра КБС-а:

 

 

Непријатељ

 

Пешадија:

КБС је опремљена наоружањем порекла из земаља чланица НАТО, вудланд униформама, Г36 као основном пушком, као и широк спектар наоружања из источног блока заостао и заплењен од бивше УЧК. На располагању имају и ИЦ уређаје за ноћно осматрање, али због ниског степена борбене готовости, вероватно нису присутни на терену.

Транспорт:

Британски теренци Лендровер.

Техника:

Оклопни транспортери Пандур 2, наоружани топом 20мм, спрегнутим митраљезом и ПОРС пројектилима.

АиПВО:

Нема информација.

Додатне Информације:

Реон деловања у првој фази је косовска страна КЗБ-а и већина простора је ненасељена, цивили су напустили подручје, али су јединице КБС-а веома активне и амају активне пункотве и патроле у подручју.

 

Слика униформе војника КБС-а:

 

 

Наше Снаге

 

Пешадија:

Одред диверзаната специјализованих за деловање по дубини непријатељске територије из састава 72. ИДБ опремљена савременим наоружањем, пушкама ХК-416 и М249 са пригушивачима звука, уређајима за ноћно осматрање и стробовима.

Транспорт:

Недоступно.

Техника:

Недоступно.

АиПВО:

Тим са преносивим дроном, под кодним називом Пегаз.