Колубарски Крст је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим командантима за играње улоге Команданта Мисије на редовним терминима. Команданти су редовни чланови, који су прошли највиши ниво Командне Обуке, чиме су стекли дозволу да играју улогу команданта на нашим операцијама, о чему више можете прочитати овде. Једини критеријум за добијање ордена Колубарског Крста је да члан мора играти улогу команданта од почетка операције тј. да буде дежурни командант током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани командант преузме команду над операцијом у току саме операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Колубарски Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

  • Орден Колубарског Крста III Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 5 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Колубарског Крста II Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 15 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Колубарског Крста I Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 30 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
  • Орден Великог Колубарског Крста се добија за командовање (свим јединицама) на 50 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.